Een lang avontuur: Turken van Centraal Azie naar Anatolie - SV Anatolia
post-template-default,single,single-post,postid-2191,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline

Een lang avontuur: Turken van Centraal Azie naar Anatolie

flyerAnatolians! We starten het nieuwe jaar met een lezing over de geschiedenis van Turken. Vraag jij je weleens af wie de Turken zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze in Anatolië zijn gevestigd? De laatste tijd zijn de Turkmenen vaak in het nieuws, ben jij ook benieuwd waarom Turkije zich betrokken voelt met deze bevolkingsgroep? Mis deze lezing dan niet. Woensdag 3 februari is prof. dr. Tufan Gündüz van de Hacettepe Universiteit te gast om ons mee te nemen ‘van Centraal Azië naar Anatolië’.

Meld je snel aan via svanatolia.nl/lezing

Tijdens deze avond zal prof. dr. Tufan Gündüz ons onder andere vertellen waar het woord ‘‘Turk’’ vandaan komt. Voor velen staat het bekend als een politiek overkoepelende term voor verschillende volken in Anatolië. Maar wie vallen er precies onder deze term? Wie zijn de Oğuz-Turken, Bayır-bucak Turken, Turkmenen, Oosterse Turken en waar hebben deze volkeren destijds geleefd? Welke taal en godsdienst deelden ze? Tevens zal de strategische en politieke verplaatsingen van de Turkmenen tijdens het Ottomaanse Rijk besproken worden. Hoe heeft de vestiging van de Turken in Anatolië zich voorgedaan en met welke moeilijkheden ging dit gepaard? Het eerste gedeelte van de avond zal bestaan uit een presentatie van prof. dr. Gündüz. Tijdens de pauze zullen er heerlijke Turkse hapjes, koffie en Turkse thee aangeboden worden. Het tweede deel zal beginnen met het vervolg van de presentatie en eindigen met een vragenronde waarin jij je brandende vragen kunt stellen.

Prof. dr. Tufan Gündüz is sinds 2011 professor en doceert momenteel aan de Hacettepe Universiteit te Ankara, Turkije. Het wetenschapsgebied van de professor is onder andere de belangrijke Turkmeense stammen in Anatolië, Safawiden, Ottomaanse en Iraanse relaties. Verder heeft de heer Gündüz vele artikelen op nationaal en internationaal niveau geschreven. Tevens heeft hij 15 boeken uitgebracht met onderwerpen als verschillende stammen in Anatolië, het toevertrouwde Bosnië, alevieten & sjiieten en de Ottomaanse geschiedenis; één van zijn boeken is zelfs verwerkt tot een toneelstuk. Momenteel is de heer Gündüz erg druk met het bijwonen van verschillende televisieprogramma’s bij zowel de publieke als commerciële omroepen.

Kortom, wij gaan deze avond met z’n allen terugblikken op het verleden en een lange reis maken van centraal Azië naar Anatolië. Mocht jij net als wij benieuwd zijn naar het verleden van de Turkse identiteit, wees dan vooral welkom op deze spraakmakende avond. Meld je snel aan via: svanatolia.nl/lezing

Datum: Woensdag 3 Februari
Locatie: HG 6A00, Vrije Universiteit Amsterdam