Verslag Islam lezing

FotorCreated

In samenwerking met de Leiden Islam Academie, heeft SV Anatolia dinsdag 26 april een lezing georganiseerd genaamd ‘‘Islam in het Westen’’. Het eerste deel van de lezing was prof. Maurits Berger aan het woord waarin hij vertelde over de toenemende zichtbaarheid van de Islam in Nederland. Hij vertelde over het feit dat het aantal moslims de laatste jaren enorm is gestegen door immigratie en dat daardoor de Islam steeds zichtbaarder is geworden in het Nederlandse straatbeeld. Zo zijn er op straat meer vrouwen te zien met een hoofddoek en zijn er steeds vaker moskeeën waar te nemen.

Wat vindt de Nederlander hier van? Volgens prof. Maurits Berger krijgen zij het benauwd van het feit dat religie zo zichtbaar is. Dit omdat het in de historie van de Nederlandse cultuur niet gepast was om religie zichtbaar te laten zijn. Volgens de Nederlandse cultuur beoefent een religieus persoon zijn of haar religie thuis uit en is buiten niet te zien of deze persoon religieus is. Voor een islamitische overname hoeft men echter niet bang te zijn, cijfers vertellen ons dat de toename van de islam in Nederland minder is dan algemeen gedacht word.

Tijdens de vragenronde kwam er een interessante vraag naar voren, namelijk: Hoe moeten moslims omgaan met de negatieve media over de islam en wat kunnen zij hier tegen doen? Het antwoord van prof. Maurits Berger was dat elke moslim een goed voorbeeld moet zijn. Door je goed te gedragen en goede daden te doen, laat je mensen in je omgeving zien hoe een goede moslim handelt. Hiermee laat je zien dat de Islam, in tegenstelling tot wat de media beweert, een vredelievend geloof is.

Het tweede deel van de lezing was mevrouw Roukkaya Oueslati aan het woord waarin zij het had over orgaandonatie in de Islam. Haar lezing begon zij door ons te informeren over fatwa’s en hoe deze tot stand komen. Mevrouw Oueslati vertelde ons dat de fatwa’s in de jaren 80 vooral negatief waren over orgaandonatie maar dat er anno nu vooral fatwa’s zijn die orgaandonatie stimuleren. Dit betekent dus dat moslims hun organen gerust mogen doneren! Het probleem is echter dat er in Nederland helaas veel te weinig moslims zijn die donor zijn. Om dit op te lossen organiseert de overheid informatie bijeenkomsten. Wij hopen dat alle aanwezigen bewuster zijn geworden van het belang voor orgaandonatie zodat er meer mensenlevens gered kunnen worden.

Wij willen prof. Maurits Berger, mevrouw Roukkaya Oueslati en alle aanwezigen bedanken voor deze succesvolle avond! Om de foto’s te zien van de avond klik hier.


Geplaatst

in

door

Tags: