Verslag Lezing Turkije 2023

FotorCreated (1)

Op 29 oktober 2014 verwelkomden wij Ertan Basekin, financieël verslaggever van de Telegraaf en Rob Rühl, Hoofd Business Economics van ING Global Market Research, op onze Universiteit om een lezing te geven over de Turkse economie. De centrale vraag van de avond was: ‘‘Zal Turkije in 2023 de tiende economie van de wereld worden of zal dit alleen maar een onhaalbare droom worden?’’

Ertan Basekin maakte een begin aan de lezing door te vertellen over de ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben afgespeeld in de Turkse economie. Zo bleek dat de economische groei is afgezwakt en nog maar 2,1% bedraagt en er een grillig verloop is van de Bursa Stock exchange.

Rob Rühl besprak de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen. Zo blijkt dat het Turks BNP hoger is geworden en daardoor nog maar weinig verschilt met het BNP van Nederland en Europa, maar dat de verhoging van de lonen de concurrentiepositie van Turkije niet schaadt. Verder kwam onder andere naar voren dat de export zich meer naar het Midden-Oosten toe beweegt. Op de vraag of Turkije de tiende economie van de wereld zal worden in 2023, vertelt Rühl dat dát doel moeilijk haalbaar is. De nadruk werd gelegd op het feit dat Turkije door veel te investeren in innovatie, in 2050 de tiende economie van de wereld zou kunnen worden.

De lezing kreeg een interessante toevoeging door studenten via hun mobiele telefoons te laten stemmen op een aantal stellingen. Een voorbeeld van een stelling was: ‘‘De geopolitieke spanningen hebben een negatieve invloed op de Turkse economische groei’’ De meerderheid van de studenten dachten dat de geopolitieke spanningen inderdaad van negatieve invloed zouden zijn, echter het tegengestelde bleek waar.

Al met al was het een geslaagde lezing; Dit bleek uit de vele positieve reacties van de studenten.


Geplaatst

in

door

Tags: