Lezing: Islam and Science - SV Anatolia
4052
post-template-default,single,single-post,postid-4052,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline

Lezing: Islam and Science

Lezing: Islam and Science

Ben jij benieuwd naar de relatie tussen wetenschap en Islam? Wil jij meer weten over de verschillende islamitische wetenschappers en over de “Golden age of Islam”? Mis deze lezing over Islam and Science van Ehsan Masood op donderdag 4 oktober om 18.00 uur te Vrije Universiteit Amsterdam dan niet! Meld je snel aan via http://www.svanatolia.nl/lezing !

Heb jij weleens gehoord over Hezarfen Ahmet Celebi, die in de 16e eeuw van de Galata toren over de Bosporus naar Uskudar vloog? En wist jij dat de grondlegger van de geneeskunde een islamitische geneesheer was? Verschillende islamitische wetenschappers hebben een belangrijke rol gespeeld in de huidige wetenschappelijke wereld. Islamitische geleerden hebben tijdens de “Golden Age of Islam” een grote vooruitgang gebracht in denkwijzen, methodes en leerboeken. Het bijzondere aan deze tijd is dat wetenschappelijke ontwikkelingen uit de Islamitische wereld leidden tot de eerste bewegingen van de westerse wetenschap in de zeventiende eeuw. Zo werd het medische boek van Ibn-i Sina (ook wel bekend als Avicenna), eeuwenlang als studieboek gebruikt door artsen in opleiding in Frankrijk en Italië. Islamitische wetenschap staat voor wetenschap dat beïnvloed is door islamitische waarden. Het bijzondere aan die de Golden Age of Islam was dat het geloof nodig was voor nieuwe wetenschap.

In het eerste deel van de lezing zal Ehsan Masood vertellen over welke islamitische wetenschappers hebben geleefd tussen de achtste en zestiende eeuw. Tevens zullen de wetenschappelijke effecten die zij hebben voortgebracht op onze hedendaagse leven besproken worden. De vraagstukken hierbij zijn: wat is het belang van wetenschap in de Islam? Welke islamitische wetenschappers zijn er in de geschiedenis en welke wetenschappelijke ontdekkingen van hun komen terug in onze huidige tijd? Ook zal de heer Masood vertellen waarom de wetenschappelijke ontwikkelingen niet meer plaatsvinden in de huidige Islamitische wereld. In het tweede deel van de lezing kan je al je brandende vragen stellen en hopen wij op een interactieve deelname.

Over de spreker:
Onze spreker Ehsan Masood is wetenschapsschrijver, journalist. Hij heeft schrijver vijf boeken geschreven waaronder “Islam and science: a short history”. In zijn boek schrijft Masood over wetenschappelijke revoluties die plaats hebben gevonden binnen de islamitische imperia tussen de achtste en zestiende eeuw. Masood begon aan zijn schrijverscarrière bij het MuslimWise magazine en is op dit moment redacteur van de onderzoeksgroep van twee publicaties. Daarnaast werkt hij voor het journaal Nature als Londen correspondent. Hij geeft les in internationale wetenschapsbeleid aan de Imperial College London en adviseert de Britse Raad over wetenschappelijke en culturele relaties.

Na afloop van de lezing kun je het boek van Masood aanschaffen voor een verdere verdieping in de relatie van wetenschap en de Islam.

Aanmelden via: http://www.svanatolia.nl/lezing
Datum: donderdag 4 oktober
Plaats: Vrije Universiteit Amsterdam
Zaal: (Medische Faculteit) MF-FG2
Tijd: 18.00 – 21.00
Toegang: Gratis
Voertaal: Engels

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.