Waar stemmen Turks Nederlandse studenten op?

Uit het onderzoek van Turkse studentenvereniging Anatolia, waar 270 studenten aan mee deden, blijkt dat onder Turks-Nederlandse studenten Groenlinks, D66 en DENK de grote favorieten zijn. Daarnaast blijkt dat Alexander Pechtold als premier waardig voor heel Nederland wordt gezien.

GroenLinks is de meest populaire partij en staat aan kop met 31% van de stemmen in de ondervraagde groep. Op de tweede en derde plaats staan D66 en Denk kop aan kop met respectievelijk 26% en 24% van de stemmen.

PvdA niet langer favoriet
Uit de resultaten blijkt dat veel studenten afwijken van hun voorkeur bij de vorige verkiezingen. Een opvallende uitslag van de enquête is de huidige lage steun voor de PvdA met 6% van de stemmen, in 2012 bedroeg dit nog 33% toen de arbeiderspartij de gote favoriet was. De partijen GroenLinks en D66 scoren dit jaar beduidend beter dan in 2012. GroenLinks is van 8% naar 31% gestegen terwijl D66 van 18% naar 26% ging. De grote winnaar naar verhouding is nieuwkomer DENK, die met een percentage van 24% de stem van bijna een kwart van de studenten pakt.

Leenstelsel belangrijk
Het thema leenstelsel studenten wordt door de Turks-Nederlandse hoogopgeleiden als zeer belangrijk bevonden. Maar liefst 21% vindt dit het belangrijkste thema van de komende verkiezingen. Verder spelen de thema’s vluchtelingen en afschaffing eigen risico een belangrijke rol onder de studenten, met respectievelijk 15% en 14% van de stemmen.

Waardig premier

De Turks-Nederlandse student vindt Alexander Pechtold (33%) het meest waardig als nieuwe premier voor Nederland. Ook Jesse Klaver (28%) kan rekenen op de steun van deze groep studenten. Tunahan Kuzu komt op de derde plek met 12% van de stemmen.

Untitled

Disclaimer

Iedereen staat vrij om in berichtgeving gebruik te maken van de statistieken, op voorwaarde dat de naam van Studentenvereniging Anatolia (SV Anatolia) wordt genoemd en een koppeling naar onze website wordt geplaatst (http://svanatolia.nl). Wij willen benadrukken dat onze vereniging geen partij kiest in dit geheel en er onderzoek is gedaan uitsluitend om de politieke voorkeuren van Turks-Nederlandse studenten in kaart te brengen.