Verslag Dialoogavond: Alevitisme en Soennisme - SV Anatolia
2139
post-template-default,single,single-post,postid-2139,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline

Verslag Dialoogavond: Alevitisme en Soennisme

Alevitisme en Soennisme

Woensdag 18 november was het eindelijk zo ver: vol spanning verzamelden wij ons op de VU om met z’n allen een geweldig begin te maken aan onze reeks van dialoogavonden. Onze eerste dialoogavond ging over het Alevitisme en Soennisme, een onderwerp dat vandaag de dag nog steeds tot veel consternatie kan zorgen.

De avond begon met een korte introductie, waarna de gasten werden opgedeeld in kleine groepen. Elke groep van ongeveer 6 personen vormde een eigen kring met een bestuurslid als gespreksleider.. De dagvoorzitter gaf verschillende stellingen op die in deze kringen werden besproken. Na elke stelling werd er kort klassikaal ingegaan op belangrijke feiten. Door deze manier van interactie voelde iedereen zich erg op hun gemak en vloog de tijd voorbij. De interacties vielen zó goed in de smaak dat er uiteindelijk meer tijd is vrij gemaakt voor het bespreken van de stellingen. Hierdoor zijn we met een kleine uitloop begonnen aan de pauze.  Tijdens de pauze hebben onze gasten na kunnen praten over de stellingen.

Tijdens de tweede helft van de dialoogavond namen twee dede’s en een imam plaats aan tafel. Een dede is een religieus leider vanuit de alevitische kant en een imam is een religieus leider vanuit de soennitische kant. Er volgde een presentatie over de geschiedenis van het ontstaan van het alevitisme en soennisme en de momenten in de geschiedenis waardoor de verschillen ontstaan zijn. Tijdens deze presentatie kwam veel interessante en nuttige informatie naar voren. .

Uiteindelijk was het tijd voor een vragenronde. De deelnemers hadden hierbij de mogelijkheid hun vragen te stellen aan de dede’s en de imam. Dit was een zeer interessant gedeelte van de avond, die helaas naar ons gevoel veel te kort was.

Al met al was het een zeer geslaagde eerste dialoogavond. Elke deelnemer was zeer respectvol en had gewaardeerde meningen en uitspraken.

We kijken met z’n allen uit naar de volgende dialoogavond, en hopen jullie daar terug te zien.