AK-partij populair onder Turkse studenten

Uit een onderzoek van de grootste Turkse studentenvereniging in Nederland blijkt wederom dat Turks-Nederlandse studenten kiezen voor de regerende AK-partij (AKP) van premier Davutoglu. In het kader van de vervroegde parlementsverkiezingen deed de Turkse studentenvereniging Anatolia onderzoek naar het stemgedrag van Turks-Nederlandse studenten. Uit de resultaten komt naar voren dat maar liefst 58% van de respondenten op de AKP stemt.

Na de verkiezingen van 7 juni 2015 heeft Turkije veel moeten verduren; zo leek de wapenstilstand tussen het Turkse leger en de terreurbeweging PKK plotseling te zijn beëindigd, waarna honderden soldaten en burgers om het leven zijn gekomen. Ruim 83% van de respondenten gaat ervan uit dat de recente conflicten tussen het Turkse leger en de PKK de uitkomsten van de vervroegde parlementsverkiezingen zullen beïnvloeden, hoewel 89% van de studenten aangeeft dat zijn of haar politieke voorkeur niet is veranderd ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Hogere opkomst

Sinds 2014 mogen mensen met een Turkse nationaliteit die woonachtig zijn in het buitenland ook hun stem uitbrengen bij de Turkse verkiezingen. Bij de aankomende parlementsverkiezingen hebben Turkse burgers in Nederland van 21 tot en met 25 oktober hun stem mogen uitbrengen in Amsterdam, Rotterdam of Deventer. Ruim 114.000 Turkse Nederlanders hebben tussen 21 oktober en 25 oktober hun stem uitgebracht. Driekwart van de studenten (76,5%) antwoordde bevestigend op de vraag of er gestemd zou gaan worden. Dit percentage is hoger dan het percentage personen (66,5%) dat bij de vorige verkiezingen heeft aangegeven te gaan stemmen.

Mislukte coalitiebesprekingen

Op 7 juni 2015 werden de parlementsverkiezingen in Turkije gehouden. De regerende partij AKP heeft bij deze verkiezingen de absolute meerderheid niet gehaald en moest een coalitie vormen. Omdat de onderhandelingen om een coalitie te vormen zijn mislukt, werden er opnieuw verkiezingen uitgeschreven. Zo vindt bijna 50% van de studenten dat na de verkiezingen van 7 juni een coalitie tussen AKP en de nationalistische volkspartij MHP het meest wenselijk was.

Gemengde wensen

Opmerkelijk is dat slechts 40% van de studenten vindt dat er een presidentieel systeem ingevoerd moet worden, dit betekent dat een aanzienlijk deel van de AKP-stemmers geen voorstander is van het systeem, waarbij de president (Erdogan) meer macht toegewezen krijgt. Wel vindt twee op de drie studenten dat de kiesdrempel van 10% gehandhaafd moet worden, het verlagen van de kiesdrempel is een belangrijkere wens van de oppositiepartijen en tevens een doorn in het oog voor kleine partijen.

Klik hier voor alle uitslagen